Kratka istorija nastanka Reikija
Početna » Kratka istorija nastanka Reikija
Kratka istorija nastanka Reikija

03/03/2018

Sve oko nas i u nama je energija. Svima nam je potrebna, nekom više nekom manje, sve u zavisnosti koliko i na koji način je trošimo. U vremenu u kojem živimo, pritisnuti sve većim zahtjevima novih tehnologija, novih proizvodnih odnosa, raznih društvenih previranja, naša izdržljivost postaje sve manja, a frustracije sve veće. Količina energije kojom se snabdevamo spontano iz prostora u kojem smo, često nije dovoljna u odnosu na naše potrebe, koje iz dana u dan postaju sve veće.

U raskoraku izmedju onoga sto hoćemo i onoga sto možemo, bezpoštedno trošimo svoju snagu, utisnutu u naš energetski sistem, koji polako popušta pod stalnim i novim pritiscima, proizvodeći nesagledive posledice po naše zdravlje i opštu ravnotežu i stabilnost. Reiki je božanstven dar, koji zna gdje nam je najpotrebniji i tamo i odlazi. Reiki osim toga što djeluje na ljude, pozitivno djeluje i na životinje, biljke, vodu, hranu, prostor u kojem živimo i na sve ono na šta ga usmerimo i kanališemo.

Nema sigurnih podataka kada je tačno i gdje nastao, ali se smatra da je sistem iscjeljivanja putem univerzalne životne energije, stariji i od mnogih pisanih dokumenata. Pominje se u spisima monaha sa Tibeta u radovima duhovnih učitelja Indije, Kine, Japana i uopšte u zemljama Starog svijeta. Ova metoda nije bila dostupna širokim masama i strogo se čuvala u zatvorenim krugovima privilegovanog sveštenstva. Ono što se pouzdano zna to je da je japanac Mikao Usui, ponovo otkrio Reiki, početkom 20. vijeka. Dugo godina je tražio put i način kako da otkrije i primjeni iscjeliteljske sposobnosti. Podstaknut pitanjima svojih učenika u Kjotu, zašto obični ljudi ne mogu lečiti dodirom, kao što to čine zatvorene grupacije iscjelitelja, krenuo je da potraži odgovor. Deset godina je bio dug put, pun odricanja praćen velikom željom da pronađe odgovor. Utočište i mir je pronašao na planini Kurajama u Japanu. Nakon 21 dana, bez hrane, koristeći samo vodu uz meditaciju, dosegao je ostvarenje svoje želje. Tu energiju Mikao Usui je nazvao: Univerzalnom životnom energijom.

Na japanskom Rei: Univerzalna, životna, božanska Ki: Energija. On počinje da praktikuje Reiki zajedno sa svojim učenikom, lekarom, Cadzirom Hajasijem uz metode zvanične medicine. Havaji Takata, Amerikanka japanskog porekla, kao njihov pacijent, posle teške bolesti biva potpuno izliječena i oporavljena. Prva je žena na svijetu, koja je obučena za primenu Reiki metode. Svoja znanja prenosila je širom Amerike, a posle i širom svijeta. Mreža se i dalje širi, osvajajući srca mnogih, koji su ušli u čarobni svijet Reikija, koji plijeni svojim dobronamernošću, jednostavnošću i lakom primjenom.

Šta je Reiki?

Reiki je sistem iscjeljivanja pomoću polaganja ruku na određene dijelove tijela ili iznad njega. Reiki je neograničen u protoku, vanvremenski je i jednako djeluje na svim planetarnim prostorima. To je veoma jednostavna metoda iscjeljivanja i lako primjenljiva. Ima veoma širok spektar djelovanja, što se kroz ostvarene rezultate i potvrđuje. Lako se uklapa u sve  druge metode tradicionalne medicine, što govori o njenoj visokoj toleranciji.

Usklađivanje vibracija čovjeka sa vibracijama životne energije u cilju njenog slobodnog protoka kroz organizam, predstavlja suštinu Reiki metode. Usklađivanje (inicijaciju) može da obavi isključivo Reiki Master učitelj, primjenjujući posebnu tehniku kanalisanja energije. Svako ko je zainteresovan za Reiki, može sam savladati i naučiti, sve ono što je bitno za ovu metodu, ali otvaranje energetskog kanala i sposobnost za upravljanje, odnosno kanalisanje životne energije, može samo poslije inicijacije, koju obavlja učitelj Reikija. Značaj ovog čina, koji nas uvodi u sistem prirodnog iscjeljivanja, veoma je veliki i sigurno predstavlja prekretnicu u životu svake osobe, koja se odluči da uđe u svijet Reikija.

Čakre

Da bismo bolje shvatili na koji način Reiki radi, moramo objasniti ulogu čakri u našem energetskom sistemu. Riječ čakra se prevodi kao točak, vrtog i ima ih sedam. Predstavljaju energetska središta i u ljudskom tijelu su postavljene u vertikalnoj liniji, počev od temena glave do baze kičmenog stuba. Pripadaju eteričnom tijelu, koje obavija naše fizičko tijelo i u njima je spoj naše mučke i ženske energije. One su prenosioci i distributeri energije u našem biću. Svaka je zadužena za odredjene organe našeg organizma, snabdjevajući ih potrebnom količinom energije. Pomoću Reikija, preko čakri stižu potrebne energetske informacije, kako našem fizičkom tijelu, tako i onim najsuptilnijim nivoima našeg bića. Možemo ih nazvati i transformatorima energije, koju dovode iz Svemira i Zemlje u ljudsko tijelo.

Poznato je da osim našeg fizičkog tijela postoje i:

  • Eterično (sjedinjeno sa prvom i sedmom čakrom i kroz njih upija energiju iz Zemlje i Svemira)
  • Astralno (u njemu borave naše emocije)
  • Mentalno (u njemu žive naše misli i ideje)
  • Duhovno (tijelo koje predstavlja najsuptilniji energetski nivo. Preko njega dobijamo razne informacije intuitivne prirode, sposobnost razumijevanja Univerzuma, uzročno-posljedičnih odnosa-karmičkih. Ono nam formira dio našeg bića u kojem se sjedinjujemo sa božanskim u sebi.

Sva nabrojana tijela u sistemu našeg organizma su međusobno povezana i funkcionišu zavisna jedna od drugih. Poremećaj u funkciji jednog od nivoa, dovodi do postepenih poremećaja i u drugim nivoima. Poremećaji u radu čakri nastaju najčešće usled učestalih stresova, nezdravog načina života,  emocija, destruktivnih misli i klonulosti duha. Time se stvara vrlo povoljno tlo za gubljenje energije, koja se rasipa kroz naš zaštitni omotač. Dakle odgovornost za poremećaje u bilo kojem energetskom tijelu koje smo pomenuli, leži u našim emocijama, mislima i uopšte u načinu života u smislu ishrane, fizičkih aktivnosti i potrebnog odmora. Naše fizičko tijelo, dobija signale o poremećaju bilo kog nivoa unutar njega mnogo kasnije, što rezultira već nastalo fizičko oboljenje.

Na koji način Reiki funkcioniše

Sada ćemo pojasniti put energije, koja nam dolazi iz Univerzuma, kao njenog neograničenog i neiscrpnog izvora i njen način protoka kroz čakre. Energija ulazi u krunsku čakru, koja se nalazi na temenu glave i u smeru suprotno od kazaljke na satu dolazi u nače tijelo i polako se spušta niz kičmeni stub, kroz energetski kanal, kroz sedam međusobno povezanih čakri. Kada energija stigne do 1. čakre, dio nje se polako vraća do 4. (srčane) čakre i odlazi u ruke. Širi se po cijelom organizmu i izranja kroz tzv. minorne čakre smještene na dlanovima i stopalima. Polaganjem ruku na tijelo, energija se kanališe u određenu oblast, a njen dotok osobi, iniciranoj u Reiki, stiže u roku 10 sekundi do 5 minuta.

Efekti Reiki metode

Teško je i prosto nemoguće nabrojati sve efekte Reiki metode, pa ćemo nabrojati samo neke:

  • Jačanje imuniteta
  • Redukcija stresa
  • Produženje životnog vijeka
  • Ubrzanje dejstva lijekova
  • Ubrzava proces ozdravljenja i oporavka, uporedo sa metodama savremene i tradicionalne medicine.
  • Smanjuje bol i mučnine
  • Poboljšava san
  • Regulacija temperature tijela, ubrzava lijenje bolesti zavisnosti i oslobađanja od loših navika
  • Podsticanje volje za životom
  • Povećanje koncentracije i pamćenja
  • Harmonizacija međuljudskih odnosa
  • Razvijanje saosjećajnosti i ljubavi prema sebi i drugima
  • Stvaranje pozitivne energije i optimizma

Najjednostavnije rečeno: ova metoda nam pomaže da harmonizujemo sopstvene energije i svoje odnose sa drugima.

5 Reiki principa

  • Danas-neću brinuti
  • Danas-neću biti ljut/a
  • Danas sam zahvalan/na za sve
  • Danas radim pošteno
  • Danas sam ljubazan/na i dobronameran/na prema svemu što me okružuje

Dakle Reiki je metoda tradicionalne medicine, odobrena podzakonskim aktom Ministarstva zdravlja Crne Gore i svrstana u sredstva za unapređenje zdravlja i rehabilitacije. Reiki je prirodna, neinvazivna metoda sa širokim spektrom djelovanja i praktično potvrđenim efektima. Reiki je vjerovatno i najstarija metoda unapređenja zdravlja, koja se zasniva na vještini kanalisanja Univerzalne Životne energije, polaganjem ruku na tijelo u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije, a takođe u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Može da vam bude zanimljivo: