Ljekovito bilje
Početna » Ljekovito bilje
Ljekovito bilje

03/03/2018

Istorija upotrebe biljaka u liječenju ljudi tijesno je povezana upravo i sa razvojem istorije i ljudskog društva,tako da najstariji dokument potiče iz Kine 3000god.p.n.e. Neke biljke koje su se tada koristile, koriste se i danas. Ljekovite biljke se koriste u zvaničnoj i narodnoj, tradicionalnoj medicini za liječenje bolesti ili u očuvanju zdravlja ljudi. Poznato je oko 10000 vrsta biljaka, kojima se posvjećuje velika pažnja, pogotovo u cilju pronalaženja biljnih ljekovitih svojstava, a koji bi bili što manje štetni za čovekov organizam. Nauku o liječenju ljekovitim biljem smo naslijedili od naših predaka, koji su vijekovima pažljivo i brižljivo sakupljali informacije o biljkama, a zatim ih koristili za liječenje mnogih bolesti. Neke biljke je potrebno koristiti u složenim kombinacijama da bi se postigao njihov najbolji efekat u liječenju.

Kod liječenja biljem, pre svega trebamo biti strpljivi, jer se rezultati ne postižu tako brzo i potrebno je malo vremena da počne dejstvo suprotno od upotrebe konvekcionalnih sintetičkih lijekova. Postoje slučajevi gde liječenje ljekovitim biljkama, ima bolji efekat od liječenja nekom drugom metodom. Kao i slučajevi gdje se sa sintetičkom lijekovima ne može postići pozitivan rezultat pri liječenju, pa se pribegava upotreba bilja. Pre svake upotrebe ljekovitog bilja, a da je u pitanju liječenje neke odredjene bolesti, potrebno je konsultovati stručnjaka iz te oblasti.

Prvi lijek kojim se čovjek liječio, bile su biljke koje su mu bile i biće uvijek dostupne. Počelo je prije otprilike 16000 god. a kao kolijevka biljne medicine, spominje se Kina i Babilonija, gdje su se biljne tablete spravljale u kombinaciji sa glinom. Pitagora je 600 god.p.n.e. svoje učenike podučavaoo o načinima liječenja uz pomoć ljekovitog bilja. Još prij 7000 godina, biljke su se koristile u kozmetičke svrhe. U Rimu još 1800 god. p.n.e. zapisani su recepti za spravljanje biljnih krema, koji i dan danas čine osnovu savremenih kozmetičkih preparata i krema. Ljekovite biljke su veoma moćni lekovi i čine sastav mnogih savremenih lijekova. Nekad mogu da pomognu mnogo, a ne koštaju ništa, jer se nalaze u prirodi koja nam je svima dostupna.

Narodna, tradicionalna medicina, tvrdi da korišćenjem ljekovitog bilja, možemo izliječiti mnoge bolesti ako ih pravilno upotrebljavamo. Priča o korišcenju ljekovitog bilja, uvijek i svuda pobuđuje veliku pažnju i interesovanje. Biljke rastu svuda oko nas, lako se uzgajaju, jednostavno prerađuju ne zagađuju okolinu, nisu štetne, a što je najvažnije mnogo manje kontra efekata imaju od korišćenja sintetičkih sastojaka, koje nalazimo u skoro svim lijekovima, kozmetičkim preparatima i veštačkoj hrani.

Ljekovito bilje je dar prirode, kao i sam čovjek što je. Da bi bili zdravi i živeli srećnijim životom, okrenimo se prirodi i njenim blagodetima.

Može da vam bude zanimljivo: