Masaža Bijeli Lotos
Početna » Masaža Bijeli Lotos
Masaža Bijeli Lotos

03/03/2018

Zbog urbanog i veoma stresnog života, manjka slobodnog vrijemena, a pojačane svijesti ljudi prema zdravlju i izgledu, dolazi do ekspanzije SPA industrije, pa samim tim i do sve veće upotrebe masaže, kao najstarijeg oblika fizičke medicine, što pokazuju i istorijski podaci.

Masaža je metoda koja se razvija već 6000 godina i do današnjih dana su se razvile razne discipline. Doživela je mnoge modifikacije u zavisnosti od dijela svijeta gdje je nastala. U Kini i Japanu nastaje Akupresura (pritisak prstima), Šiacu (Shiatcu) i Refleksologija. Upotrebom ljekovitog bilja i aromatičnih ulja, nastaje Ajurveda u Indiji. Na Havajima se upotrebljavaju alge i energetske moći vulkanskog kamenja.

Precizno porijeklo riječi MASAŽA i dan danas ostaje enigma, obzirom da riječ datira još iz vremena praistorije, kada je čovjek hvatajući se i trljajući bolna mjesta, pokušao da ublaži i otkloni bol. Masaža je primjenjivana u dalekoj prošlosti u Egiptu, Asiriji, Indiji, Kini, a neki dokumenti potvrđuju čak u 12. vijeku p.n.e. Tako da na francuskom “Masser” znači utrljavati, na arapskom “Mass“dodirivati-pipati, na sanskritskom “Makch“na hebrejskom “Masez” opipavanje, na grčkom “Masso” stiskanje rukom, a na latinskom “Massa” pritiskanje prstima.

Smatra se da je najstariji zabilježeni zapis, nađen u Kini „Net-jing“, koji predstavlja temelj Kineske tradicionalne medicine i zauzima 30 poglavlja. Takođe je bila veoma zastupljena kod starih Grka i Rimljana, koji su bili veliki zagovornici masaža. U srednjem vijeku dolazi do slabijeg razvoja masaža, kao posljedica smanjenog interesovanja za ljudsko tijelo i fizičko zdravlje. Tek pojavom renesanse, dolazi do promjene svijesti kod ljudi, što vraća masažu, kao medicinsku profesiju na zasluženo mjesto.

Početkom 20. vijeka, Henri Peter Ling iz Švedske, razvija sopstvenu tehniku masaže i naziva je „Švedska masaža“. U njoj su zastupljene tehnike tradicionalne masaže Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima, a prilagođene potrebama savremenog čovjeka.

Masaža kao metoda savremene medicine, postaje sastavni dio života. Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu i podstiče se buđenje čitavog organizma. Masaža popravlja opšte stanje organizma, ublažava tegobe i ubrzava proces oporavka.

Efekti masaže, kroz pojedine poddiscipline, često se dopunjuju upotrebom eteričnih ulja, biljkama, prijatnom atmosferom, opuštajućom muzikom, toplim vulkanskim kamenjem, poludragim kristalima, toplom čokoladom i sl. Postoji veliki broj disciplina, a ovo su neke od njih:

 • Terapeutska masaža
 • Anticelulit
 • Relax
 • Refleksologija
 • Švedska
 • Sportska
 • Tui-Na (Kineska tradicionalna)
 • Shiatcu
 • Thai
 • Ayurvedska
 • Limfna drenaža
 • Masaža vulkanskim kamenjem
 • Masaža biljnim jastučićima

Masaža sve više nalazi primjenu u liječenju ljudi, zahvaljujući svojim ljekovitim dejstvima. Iako u većini zemalja ona sačinjava sastavni dio života u pojedinim zemljama se još uvijek smatra kao luksuz i prestiž i pored sve veće zastupljenosti i sve većeg broja terapeuta masera. I kod nas na žalost, masaža i dalje predstavlja obilježje statusa, zbog finansijskih mogućnosti stanovništva, a i nedovoljno razvijenog stila SPA kulture i zbog toga što naš čovjek ide na masažu, samo kada ga nešto „zaboli“. Raduje vijest da se u poslednjih par godina ta slika mijenja na bolje, prvenstveno razvojem SPA industrije, koja u mnogome utiče i na razvoj svijesti kod naših sugradjana da je masaža u stvari svakodnevni „saradnik“ u održavanju sopstvenog zdravlja i izgleda. Zbog svojih  pozitivnih efekata, masaža postaje neizostavni dio svakodnevnice, jer utiče na poboljšanje tjelesnog, duhovnog i energetskog stanja organizma.

Može da vam bude zanimljivo: