Tijelo kao čudesna tvorevina
Početna » Tijelo kao čudesna tvorevina
Tijelo kao čudesna tvorevina

03/03/2018

Jako malo ljudi je svijesno da je fizičko tijelo dobijeno na zajam.

Krenimo od toga da je kucanje srca samo po sebi jedno energetsko čudo, jer niko svijesno ne pušta srce da kuca. Zapitaj se koliko litara krvi teče tvojim venama, koliko pršljenova drži tvoje tijelo (tvoje Drvo života), koliko mišića i kostiju ima, koliko puta udahnete u minuti.

Nama je u suštini nepoznata kuća u kojoj mi (kao duša) obitavamo.

Po tantričkom učenju, tijelo je rezerva moći i zemaljski hram duše. Svaki put ka duhovnosti, mora krenuti od upoznavanja njegovih sistema, funkcija, reakcija, sposobnosti, fleksibilnosti, njegove snage i uopšte, svih tajni koje ga čine.

Da li si nekada razmišljao o tome da ćeš jednog dana napustiti svoje tijelo? Da li si pomislio da češ živjeti duže vremena, ako mu se posvetiš sa pažnjom i ljubavlju? Koliko dugo ga nisi častio jednom masažom? Koliko dugo nijesi uživao u uranjanju u kupku? Od kada nijesi izašao da prošetaš ili da trčiš? Od kada nijesi radio yogu ili plesao?

Čudno je to da svome tijelu poklonimo pažnju, samo onda kada osjetimo bol ili se razbolimo. Kao da ga nijesmo svijesni, sve dok je zdravo i vitalno. Morali bi se pažljivo ophoditi prema njemu, a jedan od pravih načina je da ga povremeno iznenadimo nekom masažom. Tako će naše fizičko tijelo, biti u harmoniji sa ostalim telima (energetski, astralno, mentalno, duhovno, kosmičko, nirvaničko), što je preduslov za dobro zdravlje.

Tijelo je jedna čudesna tvorevina. Funkcioniše na svoj poseban način: kada je bolesno ozdravi, kiseonikom napaja mozak, obavlja digestivne procese, luči hormone, reaguje na podsticaje, vrši protok krvi. Kako to kaže poslovica: „Kada dodiruješ ljudsko tijelo, dotakao si nebesa“.

U toku masaže čitamo signale, koje nam tijelo šalje. Kada je u odbrambenom položaju, ruke i noge su prekrštene, kada se divi nečemu, glava je nagnuta na stranu na licu poigrava osmijeh, kad je deprimirano plitko diše i slično.

Posvjetite malo više ljubavi i pažnje vašem tijelu, ono je hram vaše duše.

Autor teksta: Giljermo Ferera
Prijevod i obrada: Gabrijela Zajac

Može da vam bude zanimljivo: